Datasäkerhet & personlig hemsida

Välkommen att besöka min sida om datasäkehet:
Robban datasäkerhet

Ännu mer välkommen till min personliga hemsida
Dissidenten

söndag 3 oktober 2010

Fackeltåg ett uttryck för vanmakt

En 27-årig kvinna mördades för drygt en vecka sedan i stadsdelen Länsmansgården till synes helt utan anledning eller påtagliga orsaker. Mordet har väckt stor massmedial uppmärksamhet och författaren Marcus Birro har nyligen beskrivit sitt älskade Göteborg som en "skitig brottsplats". Även allmänheten i närområdet har reagerat starkt över det ökande våldet i allmänhet och mordet på en ung kvinna i synnerhet. Ett relativt stort fackeltåg har mer eller mindre spontant anordnats i Göteborg där åtminstone tusen personer deltog.

Både DN och SvD skriver artiklar om fackeltåget som i sammanhanget kan anses som spektakulärt. Så här står det i DN.

Mordet har skapat upprörda känslor hos boende i Länsmansgården. På lördagskvällen arrangerades ett fackeltåg mot våldet i stadsdelen. Drygt tusen personer deltog i tåget. 

Så här står det i SvD om fackeltåget.

Mordet – för vilket en 22-årig man häktades idag – har rört upp känslorna i stadsdelen. Mellan 1 500 och 2 000 personer samlades idag i ett fackeltåg för att manifestera mot våldet. Med musik och tal ville deltagarna protestera mot den senaste tidens händelser.

Det är sannolikt en psykologisk säkerhetsventil för människor att kunna demonstrera mot våldet, men det har med stor säkerhet en mycket begränsad effekt på våldet i vårt samhälle. Framtida gärningsmän bryr sig föga om demonstrationer som hållits eller kommer att hållas. Den effekt dessa demonstrationer kan ha är de signaler som de skickar till ansvariga politiker. Det är högst osäkert om politikerna hör eller förstår signalernas innebörd. Kan de så deltar politiker gärna själva i demonstrationer av detta slag för att plocka politiska poäng, utan att förstå att det i grunden är kritik mot just ansvariga politiker.

Människor känner vanmakt för det grova och meningslösa våldet, de kan inte annat än att demonstrera med brinnande facklor. Men det som skulle behövas är tunga politiska beslut. Vi skulle se över våra gränser, vilka som kommer in och ut genom våra nationsgränser. Vi skulle behöva se över utlänningslagen. Vi skulle behöva se över straffpraxis vid meningslöst grovt våld, speciellt oprovocerat våld där gärningsmännen bara tar ut sin frustration på vem som helst. Straffen för mord är rätt stränga redan i dag, så där finns det väl inte så mycket att göra, men utvisningslagarna skulle behöva ses över.

Framför allt så skulle vi behöva slänga värderelativismen på historiens sophög och återigen diskutera vad som är rätt och fel, hur man beter sig och hur man behandlar sina medmänniskor. Att vara human kan inte vara lika med slapphet i gränssättning mot vare sig barn eller vuxna.

Länk DN

Länk SvD

1 kommentar:

  1. http://www.frianyheter.nu/index.php/nyheter/130-begaers-haektad-foer-mordet-pa-elin-krantz

    Där kan man läsa mer om vem det är som blivit häktad på sannolika skäl.

    SvaraRadera

Tänka på att vårda språket och följa alla tryckfrihetslagar.