Datasäkerhet & personlig hemsida

Välkommen att besöka min sida om datasäkehet:
Robban datasäkerhet

Ännu mer välkommen till min personliga hemsida
Dissidenten

söndag 7 november 2010

Esaias Tegnér




Musiken ovan har en doft av främlingsfientlighet tänker kanske några hängivna "antirasister". Då skall ni veta att texten är direkt hämtat från en av Sveriges största litterära personer genom alla tider, nämligen Esaias Tegnér. Texten kommer från dikten "Karl XII" (1818). Det var också Tegnér som i en dikt (Språken) myntade "Ärans och hjältarnas språk". För säkerhets skull måste vi här påpeka att Tegnér utsågs till biskop. Som biskop var han säkert mycket effektivare och bättre än dagens kyrkliga representanter som ängsligt vätter pekfingret och känner vart de politiska vindarna blåser innan de agerar. 

Tegnérs främsta litterära verk var utan tvivel Frithiofs saga. Detta verk består av dikter med historiskt innehåll som blev mycket uppmärksammat när det gavs ut. Överhuvudtaget var Tegnér oerhört historiskt intresserad och han var också hängiven medlem i Götiska förbundet.

Det som imponerar mest på mig är Tegnérs förmåga att uttrycka sig kort. Att kunna uttrycka en tanke eller idé på ett kortfattat men ändå träffande och kärnfullt sätt utmärker de riktigt stora och skickliga skribenterna (eller talare). Att använda fler ord än vad som behövs är ett otyg. Det är betecknande att ju mer man arbetar med en text, ju kortare kan man få den. En hastigt tillkommen text blir ofta för lång.

Ett utmärkt exempel på Tegnérs förmåga att uttrycka sig kort är när han skrev en studentuppsats 1799 där ämnet var Kanans bröllop, vi publicerar hela Tegnérs uppsats här, oavkortat. Detta är en uppsats han dessutom fick högsta betyg för.

"Vattnet såg sin Skapare och rodnade"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänka på att vårda språket och följa alla tryckfrihetslagar.