Datasäkerhet & personlig hemsida

Välkommen att besöka min sida om datasäkehet:
Robban datasäkerhet

Ännu mer välkommen till min personliga hemsida
Dissidenten

lördag 15 januari 2011

Årets vargjakt har startat – Jägareförbundets lobbyverksamhet har gett resultat

Årets vargjakt har startat, det är med andra ord julafton för jägarna och raka motsatsen för vissa av oss andra, som inte tycker om denna jakt. Jag respekterar vargen som den skicklige jägare den är, jag anser också att den hör hemma i vår natur. Vargen har nästan alltid funnits i vårt land, förutom under en ganska lång period då den var utrotad. Från 1965 till 1980-talet var vargen borta från vårt land. Vargen har dock minskat tidigare p.g.a. intensiv jakt, då har den dock räddats av krig och hungersnöd, som drastiskt minskat jakten på varg.


Vi ser att det tydligen går bra att leva tillsammans med vargen när det är tider av hungersnöd och krig. När vi får det bättre tycker vi tydligen inte att vi har råd med detta naturliga djur i våra skogar, det är bedrövligt! Våra svenska jägare anser inte att de vill dela älgar, rådjur och andra bytesdjur med vargen. Samerna anser sig inte heller ha råd med vargen i vårt land. Bakgrunden är att fordom fanns det vildren i våra norra landskap. Samerna lade dock beslag på samtliga renar, så även vildrenen (som genetiskt torde vara identisk med tamrenen) försvann från vår natur. Just därför var vargarna tvungna att börja jaga de renar som fanns kvar, även om de tillhörde samerna.

Det har tidigare förkommit uppgifter på den mycket aggressiva lobbyverksamhet av Jägareförbundet. Så här stod det förra året på SVT:s hemsida.

Jägareförbundet, som har varit en drivande lobbyorganisation bakom beslutet att tillåta vargjakt håller kurser där riksdagsledamöter får lära sig att skjuta och ta jägarexamen.

I källaren under riksdagens plenisal finns en skjutbana, där medlemmarna i riksdagens jaktklubb kan träna upp sina färdigheter med geväret. De folkvalda politikerna kan ta jägarexamen på arbetstid.

Enligt en undersökning som Agenda gjort är Jägareförbundet bland de mest aktiva när det gäller möten med rikspolitiker.


Denna mycket aggressiva lobbyverksamhet är direkt osmaklig i ett demokratiskt system som vårt, även om vi måste acceptera en viss sådan verksamhet. Att riksdagsmän inte blir påverkade om de av Jägareförbundet fått ta gratis jägarexamen, på arbetstid, är det absolut ingen som tror. Jag gick själv förbi ett tidsskriftställ i korridoren till riksdagshuset. En del föreningar och organisationer hade lagt ut sin tidning där. Jägarförbunden i vårt land hade lagt ut hela tre olika tidsskrifter i detta ställ. Det är i sig inget som strider mot några etiska regler, men det stack verkligen ut. Tillsammans med övriga uppgifter om lobbyverksamhet är det mycket magstarkt.

Jag undrar varför inte Miljöpartiet reagerat mot denna lobbyverksamhet, som så uppenbart bedrivs mitt framför ögonen på dem. De är emot vargjakten, men reagerar inte speciellt hårt på den. Varför är det jag och inte Maria ferm som tar upp detta med Jägareförbundets lobbyverksamhet? Det är något skumt med Miljöpartiet.

Länk SVT lobbyverksamhet

Länk SvD

Länk DN

4 kommentarer:

  1. Jag är för jakt med det är bara sorgligt att de som anser sig vårda naturen vill jaga en art för att de HATAR den och helst vill utrota den! Och ännu pinsammare att Sverige tillåter detta(vi är som vanligt svaga mot det hårda och hårda mot de svaga)och viker ned sig och inte säger ifrån, helst vill nog våra makthavare att någon annan ska tycka till och ta beslut.

    SvaraRadera
  2. jag tycker att vargen ska jagas i Sverige för vargstammen har ökat men flera hundra procent på dom senaste 10 åren. men jag tycker inte att vi ska utrota vargen, bara ha lite mindre exemplar än vad vi har idag. att dom tog bort licensjakten var ett stort misstag tycker jag. All lös hunds jakt kommer att upphöra om vi inte lyckas få ner vargstammen.

    SvaraRadera

Tänka på att vårda språket och följa alla tryckfrihetslagar.